Az én húsvétom

Nagyon megkapó ez a látvány. Ahogy körülnéztem, egyszerre éreztem valami leírhatatlan örömöt, magányt és ürességet. Hallottam a csendet is. Kívül is, belül is.

Ahogy visszagondolok erre az élményre, az jut eszembe, hogy valami ilyesmit érezhetett Jézus is, amikor már közel volt az óra. Teljesen egyedül maradt. Magányába a félelem is beférkőzött. Azt hiszem, ilyenkor találkozunk leginkább önmagunkkal. Itt nincsenek kütyük, amelyeket, ha nyomkodunk, oldjuk a feszültséget, és talán senki nincs, aki ettől az érzéstől megóvna. Találkozunk azzal a kisemberrel, aki először érzi ezt az érzést, és nem tud vele megküzdeni.

Viszont Jézusban ott volt az öröm amiatt, hogy hamarosan véget ér, és beteljesül az a terv, amely mindvégig erőt adott neki, hogy végigcsinálja, talán felül tudta írni benne ezeket az érzéseket. Mi nem mindig tudjuk, hogy a nehéz helyzetünk hogyan fog végetérni. Nagyon ritkán vannak róla pontos információink. És ezért van az, hogy a bizonytalanság is velünk van.

És miután meghalt a kereszten, ugyanez a pusztaság és üresség érzés lehetett úrrá a tanítványokon is. Szeretett mesterük immáron nem vezeti őket tovább. Talán aggódhattak amiatt, hogy mi lesz most velük. Együtt fognak-e még maradni? Vagy szétszélednek, mint a pásztor nélküli juhok? Vagy mint a falevelek, amelyeket a szél szanaszéjjel fúj? Vagy megölik, ha megtalálják őket?

Bámulatos, hogy ugyanazok az érzések ugyanannak a szituációnak résztvevőiben milyen szinteken és indittatásból jelennek meg.

Miközben sétálunk, a feleségem és a fiam előre mentek. Én megálltam, és széttártam a karom. Éreztem, ahogy a nap sugarai feltöltenek. Ennél örömtelibb, könnyfakasztóbb dolgot régen éltem át. Éreztem az Istent.

Hézl József

Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember

06308814290

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.