Amikor ég a talpunk alatt a talaj

Blog, Személyiségfejlesztés, , , ,

A hatvanhárom túlélő egyike, Andy Mochan, szuperintendens volt a fedélzeten. A kórházban elmondta, hogy a robbanás és a riasztások hangjára ébredt fel. Megsebesült, de kiszabadult a lakónegyedéből és a platform széléig menekült. Alatta az olaj felszíne lángra lobbant. Csavart acél és más törmelék borította a víz felszínét. A víz hőmérséklete miatt tudta, hogy legfeljebb húsz percig élhet, ha vízbe veti magát. Mindezek ellenére Andy beleugrott.

Amikor megkérdezték, miért hajtotta végére ezt a potenciálisan végzetes ugrást, azt válaszolta: „ugrok és meghalhatok vagy nem ugrok és halálra égek.” Tehát választott az esetleges halál és a teljesen bizonyos halál között. Andy leugrott, mert úgy érezte, nincs más választása. A platformon való tartózkodás ára túl magas volt.

Hogy jön ide ez a történet?

Vagyunk néha úgy, hogy érezzük, valami nincs rendben velünk vagy körülöttünk, de mégsem teszünk semmit. És csak akkor teszünk lépéseket, amikor már nagyon „ég a talpunk alatt a talaj”, vagyis amikor burning platform van. Mindig két választásunk van – legalább. Andy Mochannek is két választása volt. A lehető legjobb megoldást kellett választania, mert „az élet él, és élni akar”.

Oké, de hol kezdjük a változtatást?

Sokszor a változtatást magunkon kell kezdenünk. Például, ha azt szeretnénk, hogy jobban figyeljenek ránk, akkor nem biztos, hogy mások megnevelésével kell kezdenünk, hanem érdemes megnéznünk a saját viselkedésünket. Mi az oka, hogy nem figyelnek ránk? Ez mindig így volt, vagy mostanában lett ilyen a helyzet? Mi a legkorábbi élményünk arról, hogy nem figyelnek ránk? Mit éreztünk akkor? Min kell változtatnunk, hogy jobban el tudjuk érni a céljainkat?

Nem könnyű ezeket a kérdéseket megválaszolni, főként, hogy nem feltétlenül racionális válaszokat kell adnunk. És egyedül nem is biztos, hogy még tudjuk válaszolni.

Három kérdést tegyél fel magadnak, ha változtatni akarsz:

  1. Miért akarod a változást?
  2. Mit vársz a változás végkimenetelétől?
  3. Mered-e vállalni a változással járó nehézségeket?

A változásban benne van a kétség, de az öröm is. Viszont, ha nem lépsz, lehet, hogy még több kétséggel kell szembenézned.

Hézl József

mentálhigiénés szakember,

szervezetfejlesztési tanácsadó

06308814290

A katasztrófáról szóló cikk forrása: http://www.connerpartners.com/frameworks-and-processes/the-real-story-of-the-burning-platform

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Tartsuk a kapcsolatot!

Szeretnélek tájékoztatni a legfrissebb hírekről és ajánlatokról

Nincs levélszemét küldés! További információért olvassuk el adatvédelmi szabályzatot.

Olvasd el ezeket is!